Agata Akonom Brak komentarzy

Zutaten (składniki)

125 Gramm Honig (125 g miodu)
175 Gramm Zucker (175 g cukru)
75 Gramm Butter (75 g masła)
50 Milliliter Milch (50 ml mleka)
1 Päckchen Pfefferkuchengewürz (1 opakowanie przyprawy do piernika)
1 Teelöffel Zimt (1 łyżka stołowa cynamonu)
1 Teelöffel Kakaopulver (1 łyżka stołowa kakao)
400 Gramm Mehl (400 g mąki)
2 Eier (2 jajka)
Zwei Teelöffel Backpulver (2 łyżeczki proszku do pieczenia)
Mehl zum Bestreuen der Arbeitsfläche (mąka do posypania powierzchni roboczej)
Zuckerguss (lukier do dekoracji)

Zubereitung (Przygotowanie)

Honig, Zucker, Butter und Milch in einem kleinen Topf erhitzen und ständig rühren, bis eine glatte Masse entstanden ist.
(Miód, cukier, masło i mleko rozgrzać w małym garnku i ciągle mieszać, aż powstanie gładka masa)

Pfeffergewürz, Zimt und Kakaopulver mit in die Mischung geben und verrühren.
(Do mieszaniny dodać przyprawę do piernika, cynamon i kakao i zamieszać)

Die Masse abkühlen lassen.
(Masę ostudzić)

Dann die Eier und Backpulver zugeben und verrühren.
(Następnie dodać jajka i proszę do pieczenia i zamieszać)

Das Mehl zuerst mit der Masse vermischen und dann kneten.
(Mąkę najpierw wymieszać z masą, a potem zagnieść)

Wenn der Teig zu flüssig ist, etwas mehr Mehl zugeben.
(Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki)

Wenn der Teig fertig ist, eine halbe Stunde ruhen lassen.
(Kiedy ciasto jest gotowe, odstawić je na pół godziny, aby wypoczęło)

Danach die Arbeitsfläche mit Mehl bestreuen.
(Następnie wysypać powierzchnię roboczą mąką)

Den Teig dünn ausrollen und Figuren ausstechen.
(Ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego figurki)

Die Backbleche mit Backpapier auslegen.
(Blachy do pieczenia wyłożyć papierem)

Im vorgeheizten Backofen bei 200 Grad, Umluft 170 Grad, 7 bis 8 Minuten backen.
(Piec od 7 do 8 minut w pierkarniku nagrzanym wcześniej do 200 stopni, a w pierkarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni)

Die gebackenen Pfefferkuchen aus dem Ofen rausnehmen und auskühlen lassen.
(Upieczone pierniki wyjąć z pieca i ostudzić)

Mit dem Zuckerguss dekorieren.
(Udekorować lukrem)

Guten Appetit!
(Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *