Drogie Panie!
Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis Knipp – tradycyjną potrawę pochodzącą z Bawarii. Ta kasza z mięsem mielonym, przez długi czas danie ludzi ubogich, jest dzisiaj specjalnością Bremy, której nie można ominąć przy okazji wizyty w tym mieście.
Knipp po bremeńsku
520 g Schweinebauch, mageren – boczek, chudy
80 g Leber – wątróbka
2 große Zwiebel – 2 duże cebule
100 g Hafergrütze – 100 g kaszy owsianej
Pfeffer -pieprz
Salz -sól
Majoran– majeranek
Bauchfleisch ca. 5/4 Stunden kochen.
Boczek gotować 1 h 15 min
Leber ca. 1/2 Stunde kochen.
Wątróbkę gotować pół godziny
Bauchfleisch und Leber mit Zwiebel durch den Fleischwolf drehen.
Boczek i wątróbkę zmielić z cebulą w maszynce do mielenia.
Hafergrütze 1 Stunde unter Rühren kochen.
Kaszę owsianą gotować godzinę mieszając.
Alles zusammen wird dann in einer Pfanne gebraten, bis es schön krümelig und knusprig braun ist.
Wszystko razem smażyć na patelni na brązowo, aż będzie kruche i chrupiące.
Dazu gab es traditionell Salzkartoffeln, frisches Graubrot, saure Gurken.
Do tego podaje się tradycyjne solone ziemniaki, świeży chleb pszenno-żytni, kiszone ogórki.