Agata Akonom Brak komentarzy

Drogie Panie!

Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis Knipp – tradycyjną potrawę pochodzącą z Bawarii. Ta kasza z mięsem mielonym, przez długi czas danie ludzi ubogich, jest dzisiaj specjalnością Bremy, której nie można ominąć przy okazji wizyty w tym mieście.

Knipp po bremeńsku

520 g Schweinebauch, mageren – boczek, chudy

80 g Leber – wątróbka

2 große  Zwiebel – 2 duże cebule

100 g  Hafergrütze – 100 g kaszy owsianej

Pfeffer -pieprz

Salz -sól

Majoran– majeranek

 

Bauchfleisch ca. 5/4 Stunden kochen.

Boczek gotować 1 h 15 min

Leber ca. 1/2 Stunde kochen.

Wątróbkę gotować pół godziny

Bauchfleisch und Leber mit Zwiebel durch den Fleischwolf drehen.

Boczek i wątróbkę zmielić z cebulą w maszynce do mielenia.

Hafergrütze 1 Stunde unter Rühren kochen.

Kaszę owsianą gotować godzinę mieszając.

Alles zusammen wird dann in einer Pfanne gebraten, bis es schön krümelig und knusprig braun ist.

Wszystko razem smażyć na patelni na brązowo, aż będzie kruche i chrupiące.

Dazu gab es traditionell Salzkartoffeln, frisches Graubrot, saure Gurken.

Do tego podaje się tradycyjne solone ziemniaki, świeży chleb pszenno-żytni, kiszone ogórki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *