Agata Akonom Brak komentarzy

Przepis na Knipp po bremeńsku

Drogie Panie!

Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis Knipp – tradycyjną potrawę pochodzącą z Bawarii. Ta kasza z mięsem mielonym, przez długi czas danie ludzi ubogich, jest dzisiaj specjalnością Bremy, której nie można ominąć przy okazji wizyty w tym mieście.

Knipp po bremeńsku

520 g Schweinebauch, mageren – boczek, chudy

80 g Leber – wątróbka

2 große  Zwiebel – 2 duże cebule

100 g  Hafergrütze – 100 g kaszy owsianej

Pfeffer -pieprz

Salz -sól

Majoran– majeranek

 

Bauchfleisch ca. 5/4 Stunden kochen.

Boczek gotować 1 h 15 min

Leber ca. 1/2 Stunde kochen.

Wątróbkę gotować pół godziny

Bauchfleisch und Leber mit Zwiebel durch den Fleischwolf drehen.

Boczek i wątróbkę zmielić z cebulą w maszynce do mielenia.

Hafergrütze 1 Stunde unter Rühren kochen.

Kaszę owsianą gotować godzinę mieszając.

Alles zusammen wird dann in einer Pfanne gebraten, bis es schön krümelig und knusprig braun ist.

Wszystko razem smażyć na patelni na brązowo, aż będzie kruche i chrupiące.

Dazu gab es traditionell Salzkartoffeln, frisches Graubrot, saure Gurken.

Do tego podaje się tradycyjne solone ziemniaki, świeży chleb pszenno-żytni, kiszone ogórki.

Emilia Borak Brak komentarzy

Najczęściej używane słówka niemieckie

Najczęściej używane słowa i zwroty niemieckie.

Drogie Opiekunki i Opiekunowie!

Ten wpis kierowany jest głównie do osób, które rozpoczynają swoją przygodę z językiem niemieckim lub chcą przypomnieć sobie słownictwo niezbędne w pracy w Niemczech. Poniżej zamieszczamy garść niezbędnych zwrotów niemieckojęzycznych, które z pewnością będą przydatne w pracy opiekunki.

Wie gern lernst du neue Vokabeln? – Jak chętnie uczysz się nowych słówek? 

Ich habe – ja mam

Ich bin – ja jestem

Ich heiße – nazywam się

Ich komme nicht mit – Nie idę

Ich weiß nicht – Nie wiem

Was ist das? – Co to jest?

Was meinen Sie dazu? – Co Pan/Pani o tym myśli?

Mach es kurz! – streszczaj się

sich aufregen – zdenerwować się

Moment bitte – chwileczkę

aufwachen – budzić się

um etwas bitten – prosić o coś

sich bedanken – dziękować, podziękować

zu Hause sein – być w domu

zu Hause gehen – iść do domu

von zu Hause ausgehen – wychodzić z domu

Du sprichst zu schnell. – Mówisz za szybko.

Ich glaube nicht.- Nie sądzę.

Worum geht es? – O co chodzi?

man schreibt – pisze się

selbstverständlich – oczywiście

Wo ist der Ausgang? – Gdzie jest wyjście?

Ich habe Hunger / Durst. -Jestem głodny / spragniony.

Ich bin hungrig / durstig. – Jestem głodny / spragniony.

Wie viel Uhr ist es? – Która jest godzina?

Um wie viel Uhr? – O której godzinie?

wann? – kiedy?

heute – dzisiaj

morgen – jutro

gestern – wczoraj

am Morgen – rano

am Nachmittag – po południu

Mahlzeiten –  posiłki

das Frühstück – śniadanie

das Mittagessen  – obiad

das Abendessen  – kolacja

Keine Ahnung – nie mam pojęcia

Keine Zeit – nie mam czasu

Meiner Meinung nach ….- moim zdaniem…

Das stimmt – zgadza się

und so weiter – i tak dalej – itd

Du hast Recht – masz rację

Auf keinen Fall – w żadnym wypadku

bei Tag und Nacht – dniem i nocą

wenig – mało

die Tageszeiten – pory dnia

am Morgen – rano

am Vormittag – przed południem

zu Mittag – w południe

am Abend – wieczorem

in der Nacht – w nocy

um Mitternacht – o północy

Die Tageszeiten heißen : ( nazwy pór dnia)

der Morgen – rano

der Vormittag – przedpołudnie

der Mittag- południe

der Nachmittag- popołdnie

der Abend- wieczór

die Nacht – noc

Częstotliwość

in der Regel – zazwyczaj

gewöhnlich – zazwyczaj

selten – rzadko

manchmal – czasami

niemals – nigdy

immer – zawsze

oft – często

von Zeit zu Zeit – od czasu do czasu

währenddessen – w międzyczasie

gelegentlich –  sporadycznie

Emilia Borak Brak komentarzy

Niemiecki przepis z tłumaczeniem ; Thunfischsalat – Sałatka z tuńczykiem

Dzień dobry,

dziś przedstawiamy niemiecki przepis  na sałatkę z tuńczykiem z tłumaczeniem na język polski.

Zutaten:- składniki

Kartoffeln,

Oliven, Salat, Tomaten,

Gurken, Zwiebel, Paprika,Kräuter (Thymian, Basilikum),

Eier und eine Dose Thunfisch, Öl und Essig.

 

Kartofle,

Oliwki, sałata, pomidory,

Ogórki, cebula, papryka, zioła (tymianek, bazylia),

Jaja i tuńczyk, olej i ocet

Zuerst Kartoffeln und Eier kochen, erst dann schälen.Danach Tomaten, Gurken und Paprika waschen und mit Zwiebeln in kleine Stücke schneiden.

– Najpierw ugotować ziemniaki i jajka, następnie obrać. Pomidory, ogórki i paprykę  umyć i pokroić z cebulą na małe kawałki.

Anschließend Kartoffelen und Eier in Scheiben schneiden.

.Potem ziemniaki i jajka pokroić w plasterki.

Alles auf einen großen Teller legen und die Thunfischdose öffnen.

 – Wszystko ułożyć  na dużym talerzu i otworzyć puszkę tuńczyka.

Den Fisch zu dem Gemüse zugeben.

 – Rybę dodać do warzyw.

Öl und Essig verrühren und  über den Salat gießen.

– Sałatkę polać olejem i octem, wymieszać z sałatką.

Zum Schluss mit Salz und Pfeffer  würzen und darüber die Kräuter streuen und alles abschmecken.

Na koniec doprawić solą i pieprzem, posypać ziołami i wszystko doprawić do smaku .

Erst dann servieren. Guten Appetit!

– Tak podawać. Smacznego!